Wykonanie
Jeśli lubicie gnocchi to mój dzisiejszy obiad powinien Wam zasmakować. Ja podałam go z
sałatką i grillowaną
piersią z kurczaka ( dla mężczyzny
mięso musi być), ale zapiekane gnocchi w zupełności nadają się na samodzielny obiad.Składniki : ( na 2 - 3 porcje )* 1 łyżka
oliwy,* 2 ząbki
czosnku,* 1 łyżeczka suszonych
płatków chili,* garść posiekanej
bazylii,* 1 puszka ( 400 g ) pokrojonych
pomidorów,* 300 g gnocchi,* 1 kulka
mozzarelli,Przygotowanie :Na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, przez 2 minuty podsmaż posiekany
czosnek i
płatki chili, dodaj posiekaną
bazylię i
pomidory z puszki.Duś na wolnym ogniu przez 15 minut raz na jakiś czas mieszając.W
między czasie gnocchi ugotuj według zaleceń producenta, odcedź i przelej zimną
wodą.Dodaj kluski do sosu zmieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startą na tarce o grubych oczkach
mozzarellą.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez około 5 minut ( do czasu aż
ser się roztopi i zarumieni ).