Wykonanie
Składniki :* garść
sałaty np. rzymskiej,* 10
pomidorków kokainowatych,* 1/3
ogórka zielonego,* 10
rzodkiewek,* garstka
szczypiorku,* garstka
rzeżuchy,* 3 łyżki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego,*
sól,
pieprz,
cukier,* 1 łyżeczka
soku z cytryny,Przygotowanie :Wszystkie warzywa umyj i odstaw do obcieknięcia.
Sałatę porwij na kawałki,
pomidorki przekrój na pół lub ćwiartki,
ogórka i
rzodkiewki w pół plasterki,
szczypiorek drobno posiekaj.Warzywa zmieszaj w misce, dodaj
rzeżuchę.W szklance zmieszaj
śmietanę ze szczyptą
soli,
pieprzu,
cukru i łyżeczką
soku z cytryny.Kilka minut przed podaniem dodaj sos do warzyw, wszystko dobrze wymieszaj.