Wykonanie
Szukając w internecie świątecznych inspiracji natrafiłam na ten przepis.
Sałatka od razu przypadła mi do gustu i postanowiłam przyrządzić ją na wigilijną kolacje.Muszę przyznać, że się nie zawiodłam, jest pyszna i chrupiąca,
pestki dyni idealnie tu pasują, następnym jednak razem zmniejszę o połowę ilość
miodu.*Zmieniłam troszkę proporcje i sposób krojenia warzyw.Składniki :* 250 g
filetów śledziowych w
oleju ( około 4 sztuk),* 2
łodygi selera naciowego,* 1 bulwa
kopru włoskiego (mała),* 1
jabłko ( małe),* 2 łyżki
soku z cytryny,* 4 łyżki uprażonych pestek dyni,* 1/2 łyżeczki nasion
kopru włoskiego,* 3 łyżki
oliwy z oliwek,* 1 łyżka
octu jabłkowego,* 1 łyżka
miodu,*
sól i
pieprz,Przygotowanie :Filety wyjąć z
oleju, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na skośne kawałki około 1cm grubości.
Selera naciowego i
koper włoski pokroić w drobne kawałeczki,
jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Seler,
koper i
jabłko przełożyć do miski, dodać
pestki z dyni, drobno posiekany
szczypiorek, doprawić
solą i
pieprzem.
Oliwę wymieszać z
octem jabłkowym,
miodem i
sokiem z cytryny, dodać do sałatki i dobrze wymieszać.* Jeżeli na kolacji nie zjecie wszystkiego
sałatkę można spakować do słoika i odstawić na śniadanie :)