ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: zupa z fasoli z puszki

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: zupa z fasoli z puszki

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka.
Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę z fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor.
Składniki:
kość od schabu
2 puszki czerwonej fasoli
2 młode marchewki
kilka małych młodych ziemniaczków
kawałek selera
korzeń i natka pietruszki
1/2 cebuli
2 kiełbaski
ziele angielskie, liść laurowy
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu)
łyżka oleju
Kość zalać wodą i gotować do momentu wrzenia a następnie odlać wodę i zalać świeżą zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane ziemniaczki, marchew pokrojoną w plasterki, seler i korzeń pietruszki. Odrobinę posolić.Gotować aż warzywa będą miękkie. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i dodać plasterki kiełbasy, podsmażyć. Fasolę odcedzić, przepłukać. Do gotowego wywaru wrzucić kiełbasę i fasolę, gotować chwilkę, przyprawić. Na końcu wlać śmietankę. Na talerzach posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/zupa-z-fasoli-z-puszki.html