Wykonanie

W moim rodzinnym domu zupę
fasolową zawsze robiło się z
suchej fasoli, z dużą ilością
boczku,
kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka.Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z
fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać
młode warzywa. Ja odlewam zalewę z
fasoli ale do
wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor.Składniki:kość od
schabu2 puszki
czerwonej fasoli2
młode marchewkikilka małych
młodych ziemniaczkówkawałek
selerakorzeń i
natka pietruszki1/2
cebuli2
kiełbaskiziele angielskie,
liść laurowyłyżeczka
majerankusól,
pieprzśmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu)łyżka
olejuKość zalać
wodą i gotować do momentu wrzenia a następnie odlać
wodę i zalać świeżą zimną
wodą. Dodać
ziele angielskie,
liście laurowe, obrane ziemniaczki,
marchew pokrojoną w plasterki,
seler i
korzeń pietruszki. Odrobinę posolić.Gotować aż warzywa będą miękkie.
Cebulę posiekać, zeszklić na
oleju i dodać plasterki
kiełbasy, podsmażyć.
Fasolę odcedzić, przepłukać. Do gotowego
wywaru wrzucić
kiełbasę i
fasolę, gotować chwilkę, przyprawić. Na końcu wlać
śmietankę. Na talerzach posypać drobno posiekaną
natką pietruszki.