Bardzo lubię pizzę z ananasem i salami. Za namową koleżanki do dałam jeszcze brzoskwinie i wbrew pozorom idealnie do niej pasowały. Była lekko słodka ale owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką.Składniki na dużą pizzę: na ciasto:225 g mąki1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki soli2 łyżki oleju135 ml letniej wody15 g drożdżydodatki:kilka plasterków szynkikilka plasterków salami125 g mozzarelli2 połówki brzoskwiń z puszki3 plastry ananasa z puszki1 mała cebula2 łyżki czarnych oliwek2 łyżki kukurydzyoregano na sos:4 łyżki ketchupu pikantnegołyżeczka oreganołyżeczka bazylii1 ząbek czosnkuMąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować wszystkie dodatki: brzoskwinie i ananasy pokroić na kawałki, cebulę na krążki, mozzarellę w plasterki. Ketchup wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, oregano i bazylią. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła. Posmarować sosem zostawiając przy brzegu niewielki margines. Następnie ułożyć plasterki mozzarelli i resztę dodatków, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na najniższą półkę, piec około kwadransa.