ßßß Cookit - przepis na Składniki na sos pomidorowy do pizzy:

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:

nazwa

Wykonanie

Przepis na pizzę i przepis na ciasto do pizzy. Wykonanie pizzy jest niezwykle proste. Jeżeli zastosujesz się do wszystkich wskazówek po upieczeniu przyjdzie Ci na myśl, że czas na otwarcie własnej pizzerii.
70 dag mąki
1/3 kostki drożdży
łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
puszka pomidorów (całych lub krojonych)
koncentrat pomidorowy
suszone zioła (bazylia, zioła prowansalskie, oregano) – po łyżeczce
czosnek
średnia cebula
Dodatki do pizzy:
Dodatki do pizzy w pełni zależą od Ciebie i tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń związanych z pizzą. Jedni lubią pizzę na ostro – z pikantnymi papryczkami, inni na słodko – z czekoladą, anansem i bananami, jeszcze inni lubują się w wersjach wegetariańskich. Jednak do każdego rodzaju pizzy poza ciastem i sosem pomidorowym potrzebujesz tartego sera mozarella . Koniecznie powinna to być tarta mozarella, ponieważ zwykły żółty ser na pizzy robi się twardy i po upieczeniu nie jest tak dobry jak ciągnąca się mozarella. Ja zazwyczaj kupuję startą już mozarellę w Biedronce – opakowanie kosztuje nieco ponad 3 zł. Jedno opakowanie starcza na jedną pizzę. Poniżej znajdziesz przepis na pizzę.
Sposób wykonania sosu pomidorowego:
Drobno posiekaj cebulę i czosnek
Zeszklij cebulę, w trakcie smażenia dodaj czosnek
Wrzuć pomidory, zioła i koncentrat pomidorowy do garnka
Wymieszaj wszystko i – jeżeli masz czym – delikatnie zmiksuj
Sos gotowy :)
Sposób wykonania ciasta do pizzy:
Rozdrobnij drożdże w kubku
Zasyp je cukrem
Zalej letnią (nie gorącą) wodą. Możesz zamieszać
Poczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.
Do miski wsyp dwie duże szklanki mąki
Wsyp sól i wymieszaj z mąką
Wlej łyżkę oleju
Wlej do miski drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam na ok pół godziny, żeby wyrosło pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciasto
Dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm.9.
Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem pomidorowym
Wsyp na sos ok. 15 dag. tartego sera mozarella
Jeżeli robisz klasyczną pizzę, w tej chwili możesz położyć pozostałe składniki. Kilka propozycji:
delikatnie: szynka sopocka, pieczarki, cebula, kukurydza na ostro: pikantne salami, papryczka chili, cebula
pieczarki i szynka
tuńczyk
szynka i ananas
kiełbasa, cebula, pieczarki
bekon i cebula
szynka, krewetki, ananas
Jeżeli natomiast chcesz spróbować mojej ulubionej pizzy, ciasto do piekarnika włóż bez składników – jedynie posmarowane sosem i posypane serem – po prostu upiecz Margerittę. Na upieczonej pizzy połóż solidną porcję rukoli, kilka plastrów szynki Schwarzwaldzkiej lub Parmeńskiej, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Możesz też ją posypać delikatnie parmezanem.
Podoba Ci się ten przepis na pizzę ? Daj znać, jeżeli udało Ci się zrobić z niego pizzę.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/pizza_na_cienkim_ciescie_przepis