Wykonanie
Przepis na pizzę i przepis na ciasto do pizzy. Wykonanie pizzy jest niezwykle proste. Jeżeli zastosujesz się do wszystkich wskazówek po upieczeniu przyjdzie Ci na myśl, że czas na otwarcie własnej pizzerii.70 dag
mąki1/3 kostki
drożdżyłyżeczka
soli1,5 łyżeczki
cukrupół szklanki ciepłej
wodyłyżka
olejupuszka
pomidorów (całych lub krojonych)
koncentrat pomidorowysuszone
zioła (
bazylia,
zioła prowansalskie,
oregano) – po łyżeczce
czosnekśrednia
cebulaDodatki do pizzy:Dodatki do pizzy w pełni zależą od Ciebie i tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń związanych z pizzą. Jedni lubią pizzę na ostro – z pikantnymi papryczkami, inni na słodko – z
czekoladą,
anansem i
bananami, jeszcze inni lubują się w wersjach wegetariańskich. Jednak do każdego rodzaju pizzy poza
ciastem i
sosem pomidorowym potrzebujesz tartego
sera mozarella . Koniecznie powinna to być
tarta mozarella, ponieważ zwykły
żółty ser na pizzy robi się twardy i po upieczeniu nie jest tak dobry jak ciągnąca się
mozarella. Ja zazwyczaj kupuję startą już
mozarellę w Biedronce – opakowanie kosztuje nieco ponad 3 zł. Jedno opakowanie starcza na jedną pizzę. Poniżej znajdziesz przepis na pizzę.Sposób wykonania
sosu pomidorowego:Drobno posiekaj
cebulę i
czosnekZeszklij
cebulę, w trakcie smażenia dodaj
czosnekWrzuć
pomidory,
zioła i
koncentrat pomidorowy do garnkaWymieszaj wszystko i – jeżeli masz czym – delikatnie zmiksujSos gotowy :)Sposób wykonania ciasta do pizzy:Rozdrobnij
drożdże w kubkuZasyp je
cukremZalej letnią (nie gorącą)
wodą. Możesz zamieszaćPoczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.Do miski wsyp dwie duże szklanki
mąkiWsyp
sól i wymieszaj z
mąkąWlej łyżkę
olejuWlej do miski
drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało
mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj
wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam na ok pół godziny, żeby wyrosło pod przykryciem, w ciepłym miejscu.Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciastoDzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm.9.Rozwałkowane ciasto posmaruj
sosem pomidorowymWsyp na sos ok. 15 dag. tartego
sera mozarellaJeżeli robisz klasyczną pizzę, w tej chwili możesz położyć pozostałe składniki. Kilka propozycji:delikatnie:
szynka sopocka,
pieczarki,
cebula,
kukurydza na ostro: pikantne
salami,
papryczka chili,
cebulapieczarki i
szynkatuńczykszynka i
ananaskiełbasa,
cebula,
pieczarkibekon i
cebulaszynka,
krewetki,
ananasJeżeli natomiast chcesz spróbować mojej ulubionej pizzy, ciasto do piekarnika włóż bez składników – jedynie posmarowane sosem i posypane
serem – po prostu upiecz Margerittę. Na upieczonej pizzy połóż solidną porcję
rukoli, kilka plastrów
szynki Schwarzwaldzkiej lub Parmeńskiej, a następnie połówki
pomidorków koktajlowych. Możesz też ją posypać delikatnie
parmezanem.Podoba Ci się ten przepis na pizzę ? Daj znać, jeżeli udało Ci się zrobić z niego pizzę.