ßßß Cookit - przepis na kruche ciasto z gruszkami i kokosem

kruche ciasto z gruszkami i kokosem

nazwa

Wykonanie

Nie mogłam przejść obojętnie obok wiaderka gruszek od babci. No nie mogłam, łypały na mnie i aż się prosiły żeby je przerobić na ciasto. A że mam słabą silną wolę to uległam. Pogłowiłam się chwilę i stworzyłam przepis. Udało się idealnie, wyszło z tego najlepsze domowe ciasto z gruszkami. Oczywiście Łasuch nie dał mu ostygnąć i zażyczył sobie kawałek jeszcze ciepłego.
Składniki (26 cm) na ciasto:
35 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
1 łyżka smalcu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. na nadzienie:
4 duże gruszki
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1,5 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Zalać połową wody, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w połowie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. na wierzch:
2 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kokosu
szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem, dodać kokos. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/08/kruche-ciasto-z-gruszkami-i-kokosem.html