ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babka na majonezie II ( z kajmakiem)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babka na majonezie II ( z kajmakiem)

nazwa

Wykonanie

6 jajek
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 łyżek majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka kakao
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ucierając dodawać po żółtku, nastepnie po łyżce majonezu. Maki i proszek przesiać, delikatnie wmieszać do masy. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej i dokładnie wysypanej bułką tartą foremki wlać najpierw jasne ciasto, a nastepnie ciemne. Piec około 35 minut w 175*C. Wystudzić na kratce.
polewa:
2 łyżki masy kajmakowej
1 łyżeczka masła
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mleka
prażone migdały
Kajmak ropuśić z masłem, czekoladę z mlekiem. Babkę posmarować kajmakiem, polać czekolada i posypać migdałami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/babka-na-majonezie-ii-z-kajmakiem.html