Wykonanie
Kiedy kilka lat temu moja mama zaproponowała to ciasto stanowczym "blee" oznajmiłam, że w życiu nie zjem ciasta z
majonezem. I to był błąd. Przekonałam się o tym dzisiaj, kiedy wyjęłam z pieca złotą i puszystą babkę. Chyba nigdy wcześniej nie widziałam i nie udało mi się zrobić bardziej lekkiego i puszystego ciasta. Rozpływa się w ustach, a
majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Polecam!Składniki:3
jajka3/4 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki tortowej1 mały słoiczek
majonezu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakaoBiałka ubić z pudrem na sztywną pianę. Dodawać po
żółtku i nadal ubijając dodać
majonez.
Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać łyżeczkę
kakao. Do formy wlać jasne ciasto a następnie ciemne. Piec około 30 minut w 180*C.