ßßß Cookit - przepis na Razowa tarta z rozmarynem

Razowa tarta z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry! Tym razem witam Was już z Wrocławia i tak będzie przez większość czasu. Póki co zbyt wielu wypieków może tutaj nie być (brak piekarnika!), ale przed wyjazdem trochę buszowałam w kuchni, więc parę skarbów mam. Częściej będziecie mieli okazje zainspirować się (oby!) śniadaniem lub daniem obiadowym. Mam nadzieję, że takie formy również przypadną Wam do gustu :)
Dzisiaj mam jeszcze dla Was wytrawną tartę. Ma w sobie to co lubię najbardziej: szpinak, oliwki i świeże zioła. Dodatkowo wykorzystałam mąkę razową, ale dzięki użyciu rozmarynu, nie była ona tak wyczuwalna dla innych domowników. Skusicie się? :)
Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej razowej
120g masła
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sodki
garść świeżego rozmarynu
szczypta soli
nadzienie:
250g sera ricotta
125g serka typu "Bieluch"
12 zielonych oliwek
2 kubeczki świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Ser łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak gotujemy do miękkości przez około 5 minut razem z posiekanym czosnkiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy dodajemy do masy serowej.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie. Dodatkowo dookoła układamy zielone oliwki. Ciasto pieczemy ponownie przez 25-30 minut, aż ser się zetnie.
Podajemy natychmiast, ale na zimno również jest bardzo smaczna :)
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/09/razowa-tarta-z-rozmarynem.html