Wykonanie

Dzień dobry! Tym razem witam Was już z Wrocławia i tak będzie przez większość czasu.
Póki co zbyt wielu wypieków może tutaj nie być (brak piekarnika!), ale przed wyjazdem trochę buszowałam w kuchni, więc parę skarbów mam. Częściej będziecie
mieli okazje zainspirować się (oby!) śniadaniem lub daniem obiadowym. Mam nadzieję, że takie formy również przypadną Wam do gustu :)Dzisiaj mam jeszcze dla Was wytrawną tartę. Ma w sobie to co lubię najbardziej:
szpinak,
oliwki i świeże
zioła. Dodatkowo wykorzystałam
mąkę razową, ale dzięki użyciu
rozmarynu, nie była ona tak wyczuwalna dla innych domowników. Skusicie się? :)Składniki:ciasto:250g
mąki pszennej razowej120g
masła2
jajka3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
sodkigarść świeżego
rozmarynuszczypta
solinadzienie:250g
sera ricotta125g
serka typu "Bieluch"12 zielonych
oliwek2 kubeczki
świeżego szpinaku1 ząbek
czosnkugałka muszkatołowa3 łyżki
jogurtu naturalnegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Ser łączymy z
jogurtem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szpinak gotujemy do miękkości przez około 5 minut razem z posiekanym
czosnkiem oraz szczyptą
gałki muszkatołowej. Gotowy dodajemy do masy serowej.Na podpieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie. Dodatkowo dookoła układamy
zielone oliwki. Ciasto pieczemy ponownie przez 25-30 minut, aż
ser się zetnie.Podajemy natychmiast, ale na zimno również jest bardzo smaczna :)Smacznego :)
