ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy ślimak ze śliwkami

Drożdżowy ślimak ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry! Kolejny weekend za nami, a więc i kolejny wypiek. Tym razem zmobilizowała mnie do tego akcja "Wypiekanie na śniadanie", której przez okres wakacji nie było, więc teraz piekłam tego zawijasa z podwójną przyjemnością :) Jestem w szoku, że udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ ciasto rozeszło się w momencie, kiedy tylko ostygło i spuściłam je z oka! Taki widok to chyba najlepsza reklama dla tego wypieku i z pewnością jeszcze go powtórzę, ale tym razem podwoję ilość użytych składników, żeby starczyło nam chociaż do następnego poranka :)
Składniki:
375g mąki
10g świeżych drożdży
1 jajko i 1 żółtko
3 łyżki cukru
100g masła
150ml ciepłego mleka
szczypta soli
nadzienie:
0,5kg śliwek
200g sera twarogowego
50g sera mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Robimy rozczyn- świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce cukru i mąki oraz parę łyżek ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotowujemy nadzienie - śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Serki łączymy ze sobą dodając jogurt oraz cukier i cynamon. Gotowe nadzienie odkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez moment. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Kroimy go na 3-4 równe, szerokie pasy. Każdy pas wypełniamy nadzieniem serowym. Końcowym etapem jest zlepienie ze sobą boków ciasta, żeby otrzymać podłużny wałek, który należy umieścić w tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu . Z każdym rulonem postępujemy tak samo, żeby ciasto przypominało nam "ślimaka". Pomiędzy wałki wkładamy połówki śliwek.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy po wystudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem.
Smacznego :)
Razem ze mną piekły następujące osoby:
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Justyna - Gotowanie i Pieczenie
Joanna - Notatki Kulinarne
Joanna - Różowa Kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Agnieszka - Kuchnia Co Dnia
Monika - MatkaWariatka
Joanna - Grunt to przepis
Ula - Moja kuchnia
Jagoda - Magia w Kuchnia
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/09/drozdzowy-slimak-ze-sliwkami.html