Wykonanie
Dzień dobry! Kolejny weekend za nami, a więc i kolejny wypiek. Tym razem zmobilizowała mnie do tego akcja "Wypiekanie na śniadanie", której przez okres wakacji nie było, więc teraz piekłam tego zawijasa z podwójną przyjemnością :) Jestem w szoku, że udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ ciasto rozeszło się w momencie, kiedy tylko ostygło i spuściłam je z oka! Taki widok to chyba najlepsza reklama dla tego wypieku i z pewnością jeszcze go powtórzę, ale tym razem podwoję ilość użytych składników, żeby starczyło nam chociaż do następnego poranka :)Składniki:375g
mąki10g świeżych
drożdży1
jajko i 1
żółtko3 łyżki
cukru100g
masła150ml ciepłego
mlekaszczypta
solinadzienie:0,5kg
śliwek200g
sera twarogowego50g
sera mascarpone3 łyżki
jogurtu naturalnego3-4 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Robimy rozczyn- świeże
drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce
cukru i
mąki oraz parę łyżek ciepłego
mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi
drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze
mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Przygotowujemy nadzienie -
śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek.
Serki łączymy ze sobą dodając
jogurt oraz
cukier i
cynamon. Gotowe nadzienie odkładamy do lodówki.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez moment. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Kroimy go na 3-4 równe, szerokie pasy. Każdy pas wypełniamy nadzieniem
serowym. Końcowym etapem jest zlepienie ze sobą
boków ciasta, żeby otrzymać podłużny wałek, który należy umieścić w tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu . Z każdym rulonem postępujemy tak samo, żeby ciasto przypominało nam "
ślimaka". Pomiędzy wałki wkładamy połówki
śliwek.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy po wystudzeniu i obsypaniu
cukrem pudrem.Smacznego :)
Razem ze mną piekły następujące osoby:Dorota - Moje Małe CzarowanieJustyna - Gotowanie i PieczenieJoanna - Notatki KulinarneJoanna - Różowa KuchniaPaulina -
Czarna OliwkaAgnieszka - Kuchnia Co DniaMonika - MatkaWariatkaJoanna - Grunt to przepisUla - Moja kuchnia
Jagoda -
Magia w Kuchnia