Wykonanie
Ta niezwykła potrawa powstała , w wyniku braków..a no tak , zabrakło mi
oleju , więc nie było na czym smażyć , a
majonez był najtłustszą rzeczą jaką znalazłam w domu – oprócz naszego kota 😉 No i łatwiej było użyć
majonezu , niż wytapiać tłuszczyk z kochanego kociaka .. 😉 Tak więc , ratując kocie życie i żołądki domowników postanowiłam jednak użyć
majonezu , wyszło wspaniale , okazało się ,że
kurczak dostał pyszną skórkę i nietypowy smak , a
mięsko pozostało niebywale soczyste … Nawet kotu skapnął kawałek , za stresy .. 😉
Składniki na 2 osoby :2 tylne ćwiartki z
kurczaka1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku1/2 łyżeczki
estragonu1/2 łyżeczki
ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli ktoś woli )
sól do smaku3 czubate łyżki
majonezuKurczaka płukamy , obcinamy ze wszystkich nadmiarów tłuszczu , skór itp farfocli 😉 Osuszamy papierowym ręcznikiem , następnie nacieramy z obu stron ,
czosnkiem ,
solą ,
papryką i
estragonem . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką
majonezu w miejscu , w którym ułożymy udka i kładziemy na nim udka ( jak na zdjęciu ) . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy 20 minut , po tym czasie , wyciągamy blaszkę i smarujemy wierzch każdego uda , łyżką
majonezu -obficie . Wsuwamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 20 minut , aż skórka
zrobi się złocista ( jak na zdjęciu ) Gotowe ..kurak jest pyszny , soczysty i smakuje wybornie , naprawdę polecam , jest to zupełnie nowa odsłona pieczonego
kurczaka .. 😉