Wykonanie
Pałki z
kurczaka , czy to w
ketchupie i
majonezie , czy nie , zawsze smakują , nawet jeśli są przyrządzone klasycznie , czyli po prostu smażone . Tym razem z lenistwa postanowiłam zrobić coś co wykona się samo bez mojego, większego udziału , gdyż jakoś nie mam dziś weny na kucharzenie 😉
Mięso wyszło soczyste i naprawdę smaczne z pyszną skórką , no i zniknęło w tempie ekspresowym 😉 Prosty sposób na dobry obiad , a do tego nie trzeba się gimnastykować i godzinami sterczeć w kuchni przy garach . Pałki podane w towarzystwie frytek lub zapiekanki ziemniaczanej i surówki zachwycą każdego . Polecam 😉
Składniki :4 pałki z
kurczaka4 łyżki
ketchupu2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 płaskiej łyżeczki
papryki ostrej ,mielonej
sól do smaku
Pałki płukamy , oczyszczamy i wkładamy do miski . Dodajemy
sól,
majonez ,
ketchup ,
czosnek i
paprykę – mieszamy wszystko dokładnie rękami , tak żeby pałki całkowicie pokryły się marynatą . Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce . Po tym czasie układamy pałki z
kurczaka na blaszce do pieczenia i polewamy resztą marynaty z miski . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C , około 40-50 minut , kontrolując czy się nie przypala i w razie potrzeby lekko osłaniając wierzch folią aluminiową . Polecam , to naprawdę dobra i nie skomplikowana potrawa 😉