Wykonanie
Pyszne śniadanie , to podstawa udanego dnia . Czasami mamy więcej czasu na kucharzenie , czasami mniej , niemniej jednak zawsze warto poświęcić to niezbędne minimum ,żeby zaserwować pożywne śniadanko w jakiejś pysznej formie . Tym razem była to konieczność , gdyż buły nie były już pierwszej świeżości , więc żeby nie słuchać czerstwych kawałków o czerstwym
pieczywie 😉 Zapiekłam je w piekarniku i było po marudzeniu i po krzyku 😉 Buły świetnie sprawdzą się także w roli kolacji 😉
Składniki :4 czerstwe
bułki z dnia poprzedniegokawałek
wędzonego boczku4
jajkapęczek
szczypiorku -nie duży
sól ,
pieprz do smakułyżka
masłaplaster
żółtego seraZ
bułek ścinamy czubki , wyjmujemy część miąższu ze środka , tak aby zmieściło się nam
jajo . Następnie , wbijamy surowe
jajko , solimy ,
pieprzymy , posypujemy siekanym
boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej łyżką
masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków
żółtego sera, przydadzą jako czapeczki 😉 .
Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia regulujemy w zależności jak miękkie
jajo lubimy – my lubimy lejący środek 😉 . Po tym czasie wyjmujemy buły posypujemy siekanym
szczypiorkiem i możemy serwować ..To tyle 😉 Smacznego 😉