Wykonanie
Wspaniałe pieczone kule z zamkniętą w środku cala
pieczarką ..mniam . Na dodatek danie które nie wymaga specjalnych umiejętności i piekąc się w piekarniku oszczędza nasz czas , co nigdy nie jest bez znaczenia . Jak już nastawiliśmy obiad , włączyliśmy piekarnik , możemy podreptać na pół godzinki do ogrodu ..odpocząć ..popielic rabaty , nadciągnąć sobie kręgosłup, zdewastować paznokcie i nabawić się alergii ..ach kocham wiosnę 😉
Składniki :0,5 kg
mielonego mięsa z
łopatki6-7
pieczarek średniej wielkości2 czubate łyżki
bułki tartej1
jajko3 łyżki
wodysól ,
pieprz do smaku1/2 płaskiej łyżeczki
czosnku granulowanego ( lub 1 ząbek świeżego )1 mała
cebulkaolejMięso mielone przekładamy do miski , dodajemy
bułkę tartą ,
sól ,
pieprz ,
czosnek ,
jajko ,
wodę . Na tarce o drobnych oczkach ścieramy
surową cebulę i dodajemy do pozostałych składników . Całość wyrabiamy na gładką masę .
Pieczarki oczyszczamy . Teraz od
mięsnej masy odrywamy porcję wielkości łyżki , formujemy w kulę , rozpłaszczamy ją na dłoni , układamy na niej
pieczarkę i otulamy ją
mięsem . Formujemy kule , dociskając je w dłoni , tak ,żeby pozbyć się powietrza ze środka kotleta , wtedy
pieczarki nie oddzielą i kotlecik będzie pyszny i ładny zarazem . Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia , smarujemy ją
olejem i układamy nasze śliczne kulki , każda smarując po wierzchu
olejem . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 30- 40 minut . Obiad gotowy , teraz klasyczne tłuczone
pieczarki , duszona
marchewka i..pychota , a wieczorem na kanapkę 😉 Smacznego !