ßßß
Skład :3 główki kapusty -malutkie0,5 kg mięsa mielonego indyczego lub drobiowego1 jajko0,5 szklanki bułki tartej1 puszka krojonych pomidorówokoło 50 ml słodkiej śmietanki 12 % ,sól ,pieprz do smaku
Kapustę obieramy z ciemnych liści , przekrawamy na pół i wycinamy głąb . Wyjmujemy środek kapusty ,robiąc miejsce na farsz w centrum każdej kapuścianej połówki . Do miski wrzucamy mięso mielone ,dodajemy jajko, wsypujemy bułkę tartą ,pieprz,sól , siekamy oraz dodajemy również wszystkie kawałki kapusty, które pozostały po wyjęciu środków i wyrabiamy na gładką masę . Masą mięsną wypełniamy połówki kapust . Brytfankę lub garnek ,stawiamy na ogniu , wlewamy odrobinę oleju i układamy w niej dość ciasno ( na styk) kapustki ,mięsem do dołu . Podsmażamy parę minut po czym zalewamy puszką pomidorów i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty . Na koniec wykładamy kapustki na talerze, a sos powstały w wyniku duszenia, miksujemy blenderem ze śmietanką-doprawiając do smaku solą ,pieprzem i polewamy nim nasze danie. Dobre jako samodzielny obiad ,czy kolacja, ale może stanowić także dodatek do kaszy lub ziemniaczków jak kto woli ..Smacznego 😉