Wykonanie
Sezon na grilla już za nami , ale czasem jeszcze złapie smaczek na kawałek
boczku lub karczek ..Kręciołki to bardzo prosty sposób na obiad lub kolację , czy nawet przystawkę . Świetnie sprawdzi się także podane do
piwa jako przekąska . Są proste do zrobienia i w zasadzie pasują do wszystkiego , a jeśli jeszcze uda się nam je spiec i uzyskać chrupiąca otoczkę ..to po prostu bajka 😉
Skład na oko – nie na porcje 😉 :10 plastrów
świeżego boczku ( kupuję już pokrojony-to ułatwia życie )1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki mielonej
gorczycy białej
sól do smaku1/4 szklanki
oleju10 długich patyków do szaszłykówprzepis na dip znajdziecie tutaj : Dip
koperkowo –
czosnkowyDo szklanki z
olejem wsypujemy
paprykę słodka , ostrą i mielona
gorczycę , mieszamy i polewamy tą marynata plastry
boczku , mieszamy ręka , tak żeby wszystkie pokryły się dokładnie
przyprawami . Solimy , odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia nabijamy na patyczek ( jak na zdjęciu ) i łapiąc za oba końce skręcamy intensywnie i ciasno wokół patyka , aż boczuś utworzy spiralkę . Wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy , aż kręciołki złapią piękny złocisty kolor , a przy dotknięciu będą lekko chrupiące . Wyciągamy , podajemy z dipem lub
sosem tzatzyki . Pychota i prostota 😉