ßßß
Składniki :1 kg świeżego chudego boczku bez skórymarynata :3 łyżki oleju1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki suszonego cząbru1/2 łyżeczki cukru1 łyżka soli peklowej1 łyżeczka octu balsamicznego
Boczek schładzamy przez godzinę w zamrażarce , łatwiej da się pokroić w cienkie pasy , nie będzie się rozjeżdżał . Składniki na marynatę wlewamy do głębokiej miseczki , dodajemy sól , paprykę wędzoną , cukier , cząber, czosnek , ocet balsamiczny i olej , mieszamy dokładnie do całkowitego połączenia . Nacieramy plastry boczku , wkładamy do woreczka , zalewamy resztą marynaty , jeśli nam została i umieszczamy w lodówce na całą noc . Drugiego dnia możemy już odpalać grilla i oddawać się pysznej mięsnej uczcie … 😉