ßßß
Składniki :1 szklanka mięsa obranego z pieczonego kurczaka , może być z przypieczoną skórką3 szklanki okrawków z pieczeni wieprzowej ( najlepiej z pieczonej karkówki )1 szklanka – niepełna wywaru pozostałego po pieczeni razem z tłuszczem1/2 szklanki pokrojonej surowej wątróbki drobiowej1 jajko1 łyżka sosu sojowego jasnego1,5 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki cukrusmalec do wysmarowania formy
Okrawki mięsa mielimy maszynką o drobnych oczkach , wsypujemy do miski . Wątróbkę również mielimy maszynką o drobnych oczkach i dodajemy do mięsa . Wbijamy jajko , dodajemy przyprawy i wywar po pieczeniu ( jeśli nie mamy wywaru , możemy użyć rosołu z kostki pieczeniowej z 1 łyżką smalcu )
. Całość wyrabiamy , na gładką masę i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem , smalcem foremki do pieczenia , foremki nie napełniamy po brzegi , gdyż pasztet troszkę się unosi podczas pieczenia i mógłby wypłynąć . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 40 minut , aż wierzch pięknie się zrumieni . Wyjmujemy , zostawiamy do wystygnięcia . Gotowe 😉