ßßß Cookit - przepis na Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem

Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem

nazwa

Wykonanie

Wszyscy u mnie w domu uwielbiają pampuchy , nawet same , nieważne czy ciepłe , czy zimne . To bardzo proste danie , robi się je dość szybko , nie licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy 😉
Składniki ;
0,5 kg mąki
3 łyżki masła
2 jajka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
torebka suszonych drożdży
250 ml mleka
gulasz :
8-10 średnich pieczarek
1 mała cebulka
1/2 małej cukinii
100 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
2 szklanki wody
1 łyżka masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
sól , pieprz do smaku
W pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się nie przykleją . Po około godzinie , do półtorej w zależności jak ciepło jest w domu , pampuchy są już gotowe do gotowania . W dużym garnku nastawiamy wodę – około 1/2 garnka , dopasowujemy do niego metalowe sitko i pokrywkę ( sitko nie może dotykać wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca .
Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut . Po tym czasie są już gotowe . Teraz gulasz , siekamy wszystkie składniki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i kilku kropli oleju , doprawiamy solą pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , gałką muszkatołową . W momencie kiedy składniki się przyrumienią , wlewamy wodę , zagotowujemy i dodajemy rozmieszaną ze śmietaną mąkę , cały czas mieszając żeby nie powstały grudki . Wyłączamy gaz i posypujemy posiekaną natką pietruszki . Wykładamy wszystko na talerz , ja dodałam jeszcze kalafiorka z bułką tartą i na stół … 😉 Smacznego
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/domowe-pampuchy-z-pieczarkowym-gulaszem