ßßß
Kolejne bardzo smaczne ciasto do zrobienia na szybko. Z ulubionymi owocami albo bez. Jest wilgotne a w smaku troszeczkę przypomina babkę i troszkę drożdżowe. Na kefirze i z minimalną ilością oleju. Do kawki idealne :DSkładniki:170 g mąki krupczatki300 g mąki tortowej200 g cukru trzcinowego400 g kefiru3 jajka50 ml mleka50 ml oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soliKruszonka:150 g mąki60 g cukru pudru80 g masła temp. pokojowaDodatkowo200 g jagód (mrożonych jagód nie musisz rozmrażać)Foremka 25x36 cmWszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj do połączenia się składników zajmie ci to z 2 minuty. Przelej do natłuszczonej foremki. Ułóż jagody a wierzch posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.Kruszonka: Wszystkie składniki włóż do miski i rozcieraj między palcami aż uzyskasz grudki.