Zapas mrożonych owoców z ubiegłego lata zmusił mnie do zrobienia czegoś. I tak powstały muffinki :)Składniki na ok. 15 muffinek:2,5 szklanki mąki1/3 szklanki cukru trzcinowego1/2 lub cała (wg uznania) szklanka drobnego cukru do wypieków1 cukier waniliowyszczypta soli1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytryny60-70 g roztopionego masła1/4 szklanki oleju2 duże jajkaaromat waniliowy1 szklanka mleka2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich (ja użyłam mrożonych)4 łyżki cukru pudru + kilka kropel gorącej wody na lukierPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Wymieszać osobno składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukry.W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej, roztopione masło, aromat waniliowy oraz skórki z cytryny. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych i dokładnie miksować.Na koniec dodać zamrożone jagody/borówki i delikatnie wymieszać łyżką.Nakładać ciasto do papilotek umieszczonych w foremkach.Ja nakładam po brzegi ;-)Piec ok. 40 minut.Po ostudzeniu zrobić lukier i polukrować.Smacznego!