Wykonanie

Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i
czekoladowego z dużą ilością
owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie
wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate,
czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie.Składniki:125 g
masła temp. pokojowa200 g
cukru pudru3
jajka3 łyżki
mleka200 g
mąki1 łyżeczka
sodyszczypta
soli2 łyżeczki
kakao200 g
czerwonej porzeczkiKrem:200 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone100 g
białej czekoladyTortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dnoW misce wymieszaj
mąkę,
sodę i
sól. Ucieraj
masło z
cukrem około 5 minut. Następnie dodaj 1
żółtko i 1 łyżkę
mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa
razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp
mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj
białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki
kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż
porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj
serek i
czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta.