ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju z porzeczkami i serkiem mascarpone

Fale Dunaju z porzeczkami i serkiem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i czekoladowego z dużą ilością owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate, czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie.
Składniki:
125 g masła temp. pokojowa
200 g cukru pudru
3 jajka
3 łyżki mleka
200 g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
200 g czerwonej porzeczki
Krem:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno
W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Ucieraj masło z cukrem około 5 minut. Następnie dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/07/fale-dunaju-z-porzeczkami-i-serkiem.html