ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-mandarynkowe

Ciasto czekoladowo-mandarynkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto czekoladowe z dodatkiem przypraw korzennych, wilgotne i bardzo smaczne. Polane masą mandarynkową, która podczas pieczenia częściowo zostaje na wierzchu ciasta tworząc chrupiącą warstwę a druga część przenika do środka i tworzy smaczny, lekki twarożek o smaku mandarynki. Całość oczywiście obowiązkowo oblana polewą czekoladową.
Składniki:
4 jajka
140 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 ml oleju
270 g mąki
30 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie mandarynkowe:
4 jajka
150 g cukru
150 ml jogurtu naturalnego
sok i skórka z 2 mandarynek (powinny być soczyste)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Tortownica 24-26 cm
* Mandarynki powinny być dokładnie umyte i wyparzone (jeśli nie są ekologiczne)
W misce mieszamy mąkę, kakao, cynamon, goździki, proszek, sodę i sól. Odstawiamy. Podbijamy jajka, cały czas ubijając pomalutku wsypujemy cukry. Ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy na spód tortownicy.
Nadzienie mandarynkowe: Podbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy jogurt, sok mandarynkowy i dodajemy skórkę. Całość wylewamy na spód czekoladowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do "suchego patyczka" około 40-50 minut. Studzimy.
Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/12/ciasto-czekoladowo-mandarynkowe.html