ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z agrestem

Ucierane ciasto z agrestem

nazwa

Wykonanie

Typowe, klasyczne ciasto ucierane. Wilgotne, puszyste, bardzo łatwe w przygotowaniu. W sezonie możemy wykorzystać dowolny ulubiony owoc a zimą owoce z kompotu albo z zamrażarki. Ukoronowaniem ciasta, takim jego wykończeniem jest chrupiąca beza. Co sprawia, że z takiego zwykłego ciasta robi nam się prawdziwa delicja.
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
1 szklanka cukru pudru
280 g przesianej mąki
5 łyżek śmietany kremówki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g agrestu umytego i obranego
Piana:
2 białka
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu
Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku.Gdy wszystko już się połączy na zmianę wsypujemy mąkę z proszkiem i śmietanę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Przekładamy do foremki na wierzchu układamy agrest, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Ubijamy pianę z białek gdy będzie już sztywna delikatnie wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę i dodajemy ocet. Wyjmujemy ciasto, temp. w piekarniku zwiększamy do 220*C. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy równomiernie pianę i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/07/ucierane-ciasto-z-agrestem.html