ßßß Cookit - przepis na Miodowe Semifreddo

Miodowe Semifreddo

nazwa

Wykonanie

Ostatnio do mojego mazurka na waflu wykorzystałam 5 białek no i coś trzeba było zrobić z żółtkami. Możliwości jest wiele, ale ja zdecydowałam się na miodowe semifreddo bo tak jak mazurek szybko się robi i genialnie smakuje. Semifreddo znaczy na wpół zmrożone przypomina lody, ale nimi nie jest. Semifreddo bardziej przypomina zmrożony mus jest kremowe, aksamitne, delikatne dlatego szybko się rozpuszcza i należy je podać zaraz po nałożeniu. Polecam jest przepyszne!
Składniki:
5 żółtek
100 g płynnego miodu
300 ml śmietany kremówki
garść orzechów włoskich
Do miski przekładamy żółtka i miód ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wkładamy masę, przykrywamy folia i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h. Orzechy prażymy na suchej patelni i kroimy. Na talerzyk wykładamy porcję semifreddo i posypójemy orzechami.
Źródło: Nigella Lawson
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/04/miodowe-semifreddo.html