ßßß Cookit - przepis na Ciasto tortowe z ananasem

Ciasto tortowe z ananasem

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto znaleziony wieki temu na WŻ. Ciasto towarzyszy mi i mojej rodzinie w bardzo wielu uroczystościach np. roczek mojego chrześniaka. Jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. I tak sobie pomyślałam, że nie może go zabraknąć na blogu.
Muszę się jeszcze wytłumaczyć. Jak zapewne widzicie górny biszkopt zamiast być żółty jest szary a stało się to tak, że przez pomyłkę wsypałam kisiel. A nie miałam już jajek żeby upiec kolejny. Mam nadzieję, że mi wybaczycie:D
Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
9 czubatych łyżek mąki krupczatki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt różowy:
6 jajek
6 czubatych łyżek mąki krupczatki
4 kisiele wiśniowe ( każdy miał 77 g)
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 puszki ananasów
300 g masła
1 budyń śmietankowy
3/4 kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
żelatyna albo śmietan-fix
wiórki kokosowe
foremka 26/40
woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z różowym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
Ananasy osączyć. Z soku odlać 400 ml ( jeśli tyle nie będzie uzupełnić wodą). Na soku ugotować budyń, ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę, kilka sztuk(5-6) zostawić do dekoracji.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce śmietany i budyniu, na koniec dodać pokrojone ananasy.
Biszkopty przekroić, nasączyć wodą z sokiem.
Układać na przemian: biszkopt różowy, masa, biszkopt jasny, masa, różowy, masa, jasny. Na jasnym wykładamy ubitą kremówkę z dodatkiem żelatyny, posypujemy wiórkami i dekorujemy kawałkami ananasów.
- Jeśli boimy się przekroić biszkopt na pół radzę upiec cztery osobne biszkopty.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/02/ciasto-tortowe.html