ßßß Cookit - przepis na Tort ślimak z masą z serka mascarpone

Tort ślimak z masą z serka mascarpone

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny, nie za słodki, ładnie się prezentujący tort w kształcie ślimaka z masą z serka mascarpone i ananasami.
Składniki
6 jajek
18 dkg. cukru
10 dkg. mąki
6 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
50dkg. serka mascarpone
szklanka kwaśnej śmietany
szklanka śmietany 30%
szok wyciśnięty z jednej cytryny
puszka ananasa w plasterkach
9 łyżeczek żelatyny
szklanka cukru pudru
Do Dekoracji
szklanka śmietany 30%
opakowanie śmietany śnieżki w proszku
3-4 łyżki wiórków kokosowych
BISZKOPT : Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę.
MASA: Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i cukrem pudrem (w razie potrzeby masę można dosłodzić). Ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać sok z ananasa. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki kremu mascarpone dokładnie wymieszać dodać do reszty kremu. Do kremu dodać pokrojone ananasy i szklankę ubitej śmietany 30%. Gotową masę rozsmarować na biszkopt, biszkopt pokroić na 3 równe paski, jeden pasek zwinąć w roladę ustawić na paterze, następnie przykładać kolejne paski i owijać tak aby powstał tort w kształcie ślimaka. Tort wstawić do lodówki do stężenia.
DEKORACJA: Szklankę śmietany 30% ubić ze śnieżką, posmarować wierzch i boki tortu, wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, obsypać tort.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/tort-slimak-z-masa-z-serka-mascarpone