ßßß
Pozytywnie zakręcone ślimaczki z bardzo smacznym nadzieniem, przyprawione cynamonem.Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 30 minut | Pieczenie: około 15 minutSkładniki:Ciasto:500 g mąki200 g masła4 żółtka3 łyżki śmietany1/2 szklanki cukruszczypta soliNadzienie:słoiczek dżemu malinowego200 g orzechów włoskich100 g rodzynek4 łyżki cukru wymieszać z łyżeczka cynamonułyżeczka masłapergaminMasło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Na cieście rozsmarować dżem malinowy, posypać pokruszonymi orzechami, rodzynkami i częścią cukru. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec około 15 minut.