ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka krupczatka 200 gramówmasło 150 gramówśmietana 2 łyżek stołowychżółtka 1 sztuksól 1 szczyptamiód 0,75 szklanekgoździki 2 sztukCynamon 0,25 łyżek deserowychorzechy włoskie 300 gramówWykonanie:Z maki, masła, żółtka, śmietany oraz soli zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Roztopić miód i doprawić rozgniecionymi goździkami oraz cynamonem. Wsypać orzechy, mieszając, smażyć 15 minut.Masłem wysmarować foremki do tartaletek i wylepić je ciastem. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Tartaletki napełnić nadzieniem i wstawić na 15 minut do piekarnika, a temperaturę pieczenia obniżyć do 180 stopni.Uwagi:Można tez użyć inny rodzaj orzechów, a także dołożyć drobno posiekane suszone owoce: morele, figi, rodzynki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: