ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 45(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoorzechy włoskie 50 gramówmasło 100 gramówcukier puder 150 gramówmąka 130 gramówsól 1 szczyptażółtka 1 sztukolejek pomarańczowy według uznaniaCynamon 0,5 łyżek deserowychowoce kandyzowane według uznaniaWykonanie:Z przesianej maki, 50g cukru pudru, masła, zmielonych orzechów, żółtka, soli oraz kilku kropel olejku zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 45 minut do lodówki. Ciasto podzielić na kulki wielkości śliwki i obtaczając je w mące, formować z nich 8cm długości rogaliki. Układać je na blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na jasno zloty kolor. Jeszcze ciepłe księżyce obtaczać w cukrze pudrze(50g) wymieszanym z cynamonem.50g cukru pudru wymieszać z łyżeczką przegotowanej letniej wody. W lukrze maczać kandyzowane owoce pokrojone na kawałeczki i przyklejać na ciastkach.Uwagi:Zamiast cynamonu można dodać do cukru pudru kakao albo zmielone orzechy, pistacje lub migdały.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: