ßßß Cookit - przepis na Ciasto śmietankowo-dyniowe

Ciasto śmietankowo-dyniowe

nazwa

Wykonanie

Jestem wielką fanką dyni i wyrobów dyniowych :] Zakupiłam ostatnio dwie gigantyczne dynie z jednej zrobiłam dżem dyniowo-jabłkowy a drugą wykorzystam do wypieków :}
Proste ciasto, bez pieczenia, wykonane przy użyciu niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne z rewelacyjnym efektem!
Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: tężenie musu dyniowego
Składniki:
herbatniki
3 galaretki pomarańczowe
około 1 l piure z dyni*
250 ml śmietany kremówki
serek mascarpone
żelatyna
cukier puder do smaku
tabliczka białej czekolady
Do ciepłego piure z dyni wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i żelatynę, wymieszać.
Masę śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę herbatników i polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
* Dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/09/ciasto-smietankowo-dyniowe.html