Wykonanie
Jestem wielką fanką dyni i wyrobów
dyniowych :] Zakupiłam ostatnio dwie gigantyczne
dynie z jednej zrobiłam
dżem dyniowo-
jabłkowy a drugą wykorzystam do wypieków :}Proste ciasto, bez pieczenia, wykonane przy użyciu niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne z rewelacyjnym efektem!Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: tężenie musu
dyniowegoSkładniki:
herbatniki3
galaretki pomarańczoweokoło 1 l piure z dyni*250 ml
śmietany kremówkiserek mascarponeżelatynacukier puder do smakutabliczka
białej czekoladyDo ciepłego piure z dyni wsypać
galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Na blaszce rozłożyć
herbatniki, wylać tężejący mus z dyni, ułożyć drugą warstwę
herbatników.
Żelatynę namoczyć w wodzie, poczekać do napęcznienia i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać
serek,
cukier i
żelatynę, wymieszać.Masę
śmietankową przełożyć na blaszkę, ułożyć kolejną warstwę
herbatników i polać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę.*
Dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości (około 10 minut). Przekładamy do blendera albo robota kuchennego i miksujemy na papkę.