Wykonanie
Bardzo udane połączenie smaków. Efekt wizualny również niczego sobie :) Ten deser zrobię jeszcze nie raz.
Potrzebujesz:1 tabliczkę
mlecznej czekolady300 ml
śmietany kremówki250g
serka mascarpone3 łyżeczki
żelatyny1 opakowanie
galaretki pomarańczowejsok i skórkę otartą z połowy
pomarańczyPrzygotowanie:
Czekoladę łamiemy, umieszczamy w rondlu, dodajemy 2 łyżki
śmietany i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy.Pozostałą
śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną
czekoladę i miksujemy do uzyksania jednolitego kremu. Dodajemy otartą skórkę i sok, mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Chłodną, ale jeszcze płynną
żelatynę dodajemy do musu. Mieszamy.Kieliszki ustawiamy w lodówce pod kątem. Ja do tego celu użyłam zwykłej keksówki, a do niej wsadziłam duży słoik z
kawą (cokolwiek ciężkiego się nada) - żeby nam się keksówka nie odsuwała pod ciężarem opartych kieliszków.Gdy mamy kieliszki ustawione tak jak chcemy wlewamy do nich mus. Warto użyć jakiegoś małego naczynia z dziubkiem, będzie najprościej.Pozostawiamy do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku.Studzimy koło 10-15 minut.
Serek miksujemy i powoli wlewamy do niego przestudzoną
galaretkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Kieliszki ustawiamy pionowo i wlewamy
serek.Deser gotowy, gdy masa stężeje (koło godziny)Oczywiście można pominąć ustawianie kieliszków pod kątem, jeśli ktoś ma obawy, że nie wyjdzie lub szkoda mu czasu. To samo można zrobić z dwiema poziomymi warstwami i będzie równie smaczne.Smacznego! :)