Wykonanie
Bardzo łatwy sposób na pyszną domową
wedlinę do kanapek. Ta
szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie
mięsa. W ten sposób możńa przygotować również
baleron.
ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek
szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną
wędlinęzalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości
szynkę4 łyżeczki
soli peklującej1/2 łyżeczki
cukru4 ząbki
czosnku10 utłuczonych ziaren
czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna2
listki laurowe2 utłuczone ziarna
ziela angielskiegosznurek spożywczy do wiązania
wędlinrękaw do pieczeniaulubione
przyprawy do natarcia
wędliny: u mnie
majeranek,
czarny pieprz i
ostra paprykaNaczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka
mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.W niewielkiej ilości gorącej
wody dokładnie rozpuszczamy
sól peklującąi
cukier. Uzupełniemy zimną, przegotowaną
wodą, dodajemy
czosnek i
przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte
mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek
mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że
mieso dobrze zapekluje się także w głębi.
Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.Każdego dnia kontrolujemy stan
mięsa i odwracamy je na drugą stronę.Siódmego dnia
mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą
wodą.Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania
mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie
majeranek, mielony
czarny pieprz i
ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.
Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.