Wykonanie
Kupowana w sklepie
wędlina już niejednokrotnie mnie rozczarowała :-( nawet ta z tzw. "górnej półki" nie zawsze jest taka jak powinna być :-( dlatego gdy tylko mam okazję i możliwość robię
wędliny domowym sposobem :-) Trwa to zdecydowanie dłużej niż kupowanie
wędliny w sklepie, ale za to smak i jakość zdecydowanie wynagradzają czekanie :-) Kiedyś już proponowałam Wam
szynkę suszoną i gotowaną - takie dwa w jednym. Innym znowu razem polecałam
schab w 5 minut . A dziś mam
szynkę gotowaną... w 5 minut, a wcześniej jest marynowana przez kilka dni, tak jak w przypadku
wędlin dojrzewających... Wyszło - mówiąc nieskromnie - genialnie :-) Ale to sprawdźcie sami...SKŁADNIKI1
szynka (ok. 1 kg)1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
soli2 łyżeczki
soli peklowej2 łyżki słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka ostrej mielonej
paprykiDo gotowania:ok. 3 l
wody3 - 4 ząbki
czosnku6 ziaren
ziela angielskiego6
liści laurowych(ewentualnie 1 łyżeczka
soli, ale to tylko dla amatorów bardziej słonych
wędlin)
Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy
cukrem, a następnie wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie odlewamy płyn,
mięso dokładnie płuczemy i znów osuszamy ręcznikiem papierowym. Obie
sole mieszamy razem i nacieramy nimi
mięso, ponownie odstawiamy zakryte folią do lodówki na kolejne 36 godzin. Znów odlewamy płyn, płuczemy, osuszamy, wkładamy w siatkę masarską lub związujemy sznurkiem i nacieramy mielonymi
paprykami; odstawiamy ponownie na 36 godzin do lodówki (oczywiście okryte folią).Po tym czasie zagotowujemy
wodę z
przyprawami i do wrzącej wkładamy
szynkę. Gotujemy 5 minut, a następnie wyłączamy palnik i całość zostawiamy do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Gdy
woda będzie zimna ponownie ja zagotowujemy (tym razem z
szynką w środku) i znów gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Studzimy, wyjmujemy
mięso i wstawiamy na noc do lodówki.Rano jemy kanapki z pyszną
wędlinką...