ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik nowojorski

Czekoladowy sernik nowojorski

nazwa

Wykonanie

Klasyczny sernik nowojorski ma swego czekoladowego kuzyna. Równie ciężkiego i konkretnego, a na dodatek - obłędnie czekoladowego. Cudowna kremowa konsystencja i intensywny smak to rzeczy, którym prawdziwy miłośnik czekolady nie będzie się w stanie oprzeć. Polecam!
Na spód: 150 g mąki pszennej tortowej 100 g masła 50 g cukru 1 jajko
2 łyżeczki ciemnego kakao
6 jajek
200 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 krople aromatu pomarańczowego
Na polewę:( do sernika na zdjęciu użyłam dodatkowego 100 ml śmietany, której nie barwiłam, za pomocą kakao, aby uzyskać efekt marmurkowy)
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżeczki ciemnego kakao
1 pełna łyżeczka cukru pudru
1. Ciasto
Masło rozpuścić .
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło , nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wykleić spód formy do pieczenia.
2. Masa serowa
Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszając.
Twaróg ze śmietaną utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym ( mikserem), dodając cukier i po jednym jajku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. skórkę z pomarańczy i aromat. Cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać masło z czekoladą, aż masa będzie puszysta i kremowa, bez grudek.
Masę przelewamy do formy do pieczenia. Formę trzykrotnie "upuszczamy" na blat kuchenny z wysokości 10 centymetrów, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z masy.
Sernik pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 -140 st. ( nie powinien się zacząć rumienić. Jeśli mamy obawy, możemy go nakryć delikatnie papierem do pieczenia )
Następnie rozsmarowujemy polewę równą warstwą na masie serowej i pieczemy jeszcze 10 minut.
Następnie odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Piekłam w formie o średnicy 26 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/03/Czekoladowy-sernik-nowojorski.html