Wykonanie
Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne, a na dodatek nie wymaga pieczenia :). Jest bardzo słodkie, więc można zmniejszyć ilość
cukru w warstwach, a posypkę z
czekolady zastąpić
kakao.Kto raz spróbuje, na pewno
zrobi je ponownie. U mnie często gości na ś wiątecznym
stole.Warstwa kajmakowa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego, ok. 500g (lub puszka gotowej masy kajmakowej).Puszkę
mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny. P uszka podczas gotowania cały czas musi być pod powierzchnią
wody.Warstwa budyniowa:3 szklanki
mleka1 szklanki
cukru (lub trochę mniej)180 g
masła3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajka1 szklankę
mleka zmiks
ować z dodatkiem obu mąk oraz
jajek na puszystą masę.2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem oraz
masłem. Następnie dodać do tego masę jajeczną i szybko mieszać do czasu, aż mocno zgęstnieje.Masę budyniową można też zrobić na bazie 2 lub 3 budyniów z
torebki (zamiast na jajkach i mąkach).Warstwa śmietankowa:500 ml kremówki 36%4 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fix'y
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier oraz
śmietan-fix'y(można je pominąć, ale wówczas warstwa śmietankowa będzie mniej trwała).Dodatki:ok. 500 g
herbatników (część
herbatników można zastąpić
krakersami)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (lub
kakao) do posypania1. Formę (ok. 35x24cm) wyłożyć warstwą
herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić ciepły kajmak.2. Ułożyć warstwę
herbatników, na nią wyłożyć masę budyniową.3. Ułożyć kolejną warstwę
herbatników, na nią wyłożyć ubitą kremówkę.4. Całość posypać schłodzoną, startą
czekoladą (lub
kakao).5. Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).Źródło: JustMyDelicious