Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłam,że w propozycjach do 54. edycji Weekendowej Piekarni Aklat umieściła
chleb ze starterem Thang Zhong, od razu wiedziałam, że go muszę upiec. O starterze tym słyszałam już od dawna i obiecywałam sobie, że koniecznie muszę spróbować wypieków z nim.
Chleb wyszedł na prawdę przepyszny i miękki.
Chleb razowy150 g
mąki pszennej typ 650150 g
mąki pszennej razowej70 ml
mleka5 g
drożdży instant1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko50 g miękkiego
masłaDo miski wlać 120 g startera Thang Zhong o temperaturze pokojowej. Dodać 70 ml
mleka ( także temp. pokojowa) ,
drożdże,
jajo, łyżkę
cukru i łyżeczkę
soli. Wymieszać.Dodać
mąkę razową i zwykłą, wyrobić lekko ciasto. Dodać
masło i dalej wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać
mąki pszennej.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny.Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować podłużną bułeczkę. Bułeczki ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia, jedna za drugą, aby utworzyły bochenek.Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.Wierzch
chleba posmarować rozmąconym
jajkiemPiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30 min. Po upływie pierwszych 10 minut skropić wnętrze piekarnika
wodą, co zapobiegnie utworzeniu się twardej skórki na
chlebie.Upieczony
chleb wyjąc z formy i studzić na kratce.ThangZhong (Water Roux) starter:50 g
mąki250 g
wodyMąkę i
wodę wymieszać dokładnie w garnuszku i postawić na niewielkim ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 65 stopni. Trwa to około 1 minuty - masa powinna zgęstnieć i stać się szklista.Starter przełożyć do miseczki i przykryć szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała masy. Można go przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed kolejnym użyciem należy poczekać aż starter nabierze temperatury pokojowej.