ßßß
Ta mała kapustka pochodzi z Belgii a jej nazwa od stolicy tego kraju.Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentachdzienne zapotrzebowanie na witaminę C.Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.Ma właściwości przeciwzapalne.Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego.W 100 g jest tylko około 30 kcal.Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu,reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność.
Zazwyczaj jest jedzona w formie gotowanej z tartą bułką.Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem.Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci.Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem.Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie brukselki.Sos worcester nada daniu korzennego smaku.
Składniki:500 g brukselki4-5 plastry wędzonego boczku2 ząbki czosnku2 łyżki sosu worcesteroliwa z oliwekłyżka masłasólświeżo mielony czarny pieprzBrukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby.Umyłam.
Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował.
Pora na plastry wędzonego boczku.
Pokroiłam go w drobną kostkę.
Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i rozpuściłam masło.Smażyłam boczek przez około 5-10 minut aż pięknie się zarumienił.
Do boczku dodałam posiekaną wcześniej brukselkę.Wrzuciłam do niej drobno posiekany czosnek.Przyprawiłam solą i pieprzem.
Dusiłam przez około 5-10 minut pod przykryciem.Podlałam wszystko niedużą ilością wody.Dodałam również sos worcester.
Smażyłam jeszcze chwilę do miękkości.
Spróbujcie! a na pewno polubicie bardziej to niedoceniane warzywo.Smacznego!