ßßß
Idealny na upalne dni!Schłodzony i podany z kostkami lodu, cudownie ugasi pragnienie.Arbuz składa się z 92% z wody,ale jest to woda z dodatkiem witaminy C.Owoc ten zawiera niewiele cukrów bo tylko 6%.Ma niewiele kalorii, jest więc idealny dla osób dbających o linię;-)Zawiera dużą ilość potasu.W czarnych pestkach arbuza znajduje się sporo składników mineralnychz łatwo przyswajalnym dla organizmu żelazem i cynkiem.Zwykle odrzucane w czasie konsumpcji owocu pestki i ich bogata zawartość mogą stać się częścią naszej diety za sprawą wyciskarek do soków.Arbuz bogaty jest w:LIKOPEN silny przeciwutleniacz chroniący układ krwionośny przed licznymi schorzeniami.Podobnie jak inne karoteny ma również właściwości anty-nowotworowe.CYTRULINĘ ten aminokwas przekształca się w nerkach w pochodny aminokwas argininę (ang. arginine). Ten zaś ma podobne właściwości jak osławiona już viagra – rozszerza naczynia krwionośne co niezależnie od „innych zbawiennych efektów” polepsza cyrkulację krwi i sprzyja spadkowi ciśnienia. Niestety widoczne efekty można osiągnąć jedynie konsumując duże ilości arbuza (kilka szklanek soku arbuza dziennie)....Sok można wzbogacić dodając do niego sok z kiwi i/lub cytryny.Polecam!Arbuza obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki.Umyłam świeże gałązki mięty.
Przecisnęłam owoc wraz z pestkami i miętą przez wyciskarkę.
Sok schłodziłam, dodałam kostki lodu i gotowe.