Wykonanie
Upały zadomowiły się u nas na dobre. Czasem przejdzie jakaś burza, słońce schowa się za chmurami na jakiś czas, ale za chwile i tak robi się gorąco. Co zrobić… Taki mamy klimat…Trzeba sobie radzić. Trzeba dużo pić, trzeba się chłodzić, a najlepiej połączyć jedno i drugie i wypić coś chłodnego, np. taki Koktajl z
arbuza .
Składniki:
Arbuz (na zdjęciu akurat żółty, ale z czerwonego
arbuza też wychodzi pysznie)Kostki
lodu (niekoniecznie)Listki
miętyWykonanie:
Arbuza schładzamy w lodówce (ja zawsze po kupieniu wkładam do lodówki).Schłodzonego
arbuza myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy skórkę i pestki.Sam miąższ miksujemy blenderem, mieszamy z kilkoma listkami
mięty i podajemy.Najlepiej smakuje schłodzony, dlatego dla uzyskania lepszego efektu, możemy koktajl wymieszać z pokruszonymi kostkami
lodu (
lód też świetnie sprawdzi się, jeżeli trafi się nam wyjątkowo słodki
arbuz).