ßßß
Pewnie wiele z Was na słowo wątróbka zrobi niewyraźną minę i powie,że"wiesz kochanie... może dziś zjemy coś innego"...;-)A niesłusznie.Do wątróbki trzeba po prostu dorosnąć i dać sobie trochę czasu ;-))Smażona wątróbka z cebulą i jabłkiemjest naprawdę smaczna, sama w sobie może być pysznai przede wszystkim jest bogata w żelazo.Spróbujcie.Składniki:50 dkg indyczej wątróbki3-4 szt. cebuli1 duże jabłkoszklanka mlekamąka do obtoczenia wątróbkimajeraneksólpieprzWątróbkę umyłam i oczyściłam.
Zalałam ją mlekiem i odstawiłam na około 1 godzinę.
Gdy moczyła się - obrałam i pokroiłam w półplastry cebulę.Podsmażyłam ją na oleju.Posypałam solą, pieprzem i majerankiem.
Dolewałam wody, co jakiś czas mieszając aby zmiękła.
Przełożyłam ją do miseczki.Wątróbkę obtoczyłam w mące.Można wedle uznania pokroić ją na mniejsze części.Ja usmażyłam w kawałkach.
Smażyłam aż się zarumieniła i po naciśnięciu nie wypływała z niej krew.
Dodałam podsmażoną wcześniej cebulę
i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.
Wszystko posoliłam i doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Wątróbki nie powinno się wcześniej solić bo zrobi się twarda.
Smacznego!
A jak lubicie wątróbkę to polecam:PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC NA KANAPKI