Wykonanie
Porcja na jedną osobę4
wątróbki1
cebula1 słodkie
jabłkosólpieprzmajeranekmąka do panierowaniatłuszcz do smażenia
Wątróbki umyć, osuszyć na durszlaku, 2 łyżki
mąki wymieszać ze szczyptą
soli, szczyptą
pieprzu i pół łyżeczki
majeranku.
Jabłko pokroić w plasterki
cebulę w półtalarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć
cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać
jabłko podsmażyć je z obu stron ok minutę z każdej po czym zdjąć
jabłka i
cebulę z patelni. Podlać jeszcze raz tłuszcz, panierować
wątróbkę w przyprawionej
mące i ułożyć na rozgrzanej patelni, przysmażyć ok 2 min z jednej strony, obrócić , zmniejszyć ogień i przykryć
wątróbki jabłkami i
cebulką. Tak przykryte na wolnym ogniu smażyć ok 4-5 min.sprawdzić czy
wątróbka juz gotowa . przed podaniem posypać
natką pietruszki.