ßßß Cookit - przepis na Pierogi z wątróbką i jabłkiem

Pierogi z wątróbką i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam pierogi z takim nadzieniem a efekt wyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych.
Ciasto:
300 g mąki
150 ml wrzątku
sól
farsz:
500 g wątróbki
2 cebule
2 jabłka
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Wątróbkę umyć i osuszyć.
Cebulę zeszklić, dodać jabłka, pieprz i majeranek, chwilę podsmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć aż wątróbka będzie miękka.
Wątróbkę przełożyć do miski, posolić i zmiksować blenderem.
Pierogi:
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-watrobka-i-jabkiem.html