Wykonanie
Pierwszy raz robiłam pierogi z takim nadzieniem a efekt wyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych.Ciasto:300 g
mąki150 ml wrzątku
sólfarsz:500 g
wątróbki2
cebule2
jabłkamajeraneksólpieprzWykonanie:Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę i dodać
sól. W
mące zrobić wgłębienie, wlać większość
wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej
wody.Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Wątróbkę umyć i osuszyć.
Cebulę zeszklić, dodać
jabłka,
pieprz i
majeranek, chwilę podsmażyć. Dodać
wątróbkę i smażyć aż
wątróbka będzie miękka.
Wątróbkę przełożyć do miski, posolić i zmiksować blenderem.Pierogi:Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć
wodą i dokładnie skleić pieroga.Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.