Wykonanie
Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch.Większości z nas kojarzy się z
włoszczyzną ....To, co najlepsze w
porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia,fosforu, magnezu i kwasu foliowego.
Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolujednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.Zawarte w
porze mangan, witamina C, witamina B6i żelazo stabilizują poziom
cukru we
krwi.Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy,ma także właściwości bakteriobójcze.Jedzmy więc
pory bo zdrowe;)Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem.Składniki:
por biała część1
marchew1
jabłko1 łyżka
majonezu200 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
musztardy dijon
sól i
pieprz do smakuWiększą - białą część i mniejszą zieloną
pora drobno pokroiłam.
Na tarce o grubych oczkach starłam
marchewi na końcu
jabłko bo ono szybko ciemnieje.
Wymieszałam
jogurt naturalny z
majonezem i
musztardą.Doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku.Smacznego!
Smacznego!