ßßß Cookit - przepis na Sznycel Wiedeński

Sznycel Wiedeński

nazwa

Wykonanie

Sznycel wiedeński,to potrawa rodem z Austrii. Przygotowany z cielęciny, delikatny w smaku, podawany z plasterkiem cytryny. W Polsce przyjęła się jednak wersja z jakiem sadzonym. Obie wersje są pyszne i godne polecenia.
Składniki:
Szynka cielęca - 3 plastry (po około 150 gramów)
Cytryna - 3 plasterki
jajko - 2 sztuki
bułka tarta - 3/4 szklanki
sól, pieprz - do smaku (około szczypty na jednego kotleta)
masło (najlepiej klarowane) - 3 łyżki
Wykonanie:
Gdy zaopatrzyliśmy się w gotowe plastry, rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety. Plastry na brzegach nacinamy co 3 cm (nie będzie się mięso zawijało podczas smażenia).
Gdy jednak kupiliśmy w całości, usuwamy wszelkie błony, plastry ucinamy w poprzek włókien (ważne aby to zrobić w ten sposób, gdyż w innym wypadku kotlety będą twarde) na około 1 , 5 cm plastry.
Dalej postępujemy jak w przypadku gotowych plastrów.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozbełtujemy jajka, bułkę tartą wsypujemy na talerz.
Kotlety panierujemy kolejno - bułka tarta następnie wkładamy do jajka i ponownie do bułki tartej.
Na patelni rozgrzewany masło,smażymy sznycle z obu stron na wolnym ogniu - do zarumienienia się.
Podajemy z cytryną lub jak wolicie z jajkiem sadzonym.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/07/sznycel-wiedenski.html