Wykonanie
Czasem tak bywa, iż na początku chcemy zrobić coś innego, a okoliczności powodowane w trakcie, zmuszają nas do zmiany decyzji. Tak było właśnie w przypadku tego dania. NA wstępie miał to być
makaron z
brokułem, no ale ktoś zadzwonił do drzwi, popędziłam otworzyć - a to Pani z Administracji coś pilnego musiał mi powiedzieć. Rozmowa tak długo trwała, że
makaron z
brokułem prawie się rozgotował. także na wykonanie pierwotnego dania, kompletnie się nie nadawało. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam coś z tego "stworzyć". Wpadłam na pomysł zrobienia kotletów. Nie wiem czy właściwa nazwa, gdyż kotletów nie jadamy zwykle jako samodzielne danie, a to pochłonęłam bez wyrzutów sumienia. Treściwe i bardzo smaczne. Ale możemy dodać także
jajo sadzone i zjeść w takim duecie:)Składnik i:
Makaron - 200 gram (u mnie świderki)
Brokuł mrożony- 150 gram
ser żółty starty 100 gram
czosnek - 2 ząbki
sól,
pieprz do smaku
jajko - 1 sztuka
bułka tarta -1szklanka
olej - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
śmietana - 2 łyżkiWykonanie:
Makaron i
brokuł gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka. Następnie
brokuł miksujemy w melakserze/rozdrabniaczu, jednak nie doprowadzamy do tego, aby zrobiła się papka. Zmiksowany
brokuł wkładamy do
makaron u, dodajemy
masło, podgrzewamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawiamy. Następnie dodajemy
śmietanę, chwile mieszamy aby składniki się połączyły - studzimy!. To ważne, aby baza na kotlety była ostudzona, gdyż
ser który będziemy dodawać rozpuści się gdy będzie ciepła.Do ostudzonej bazy dodajemy
jajko, start
żółty ser, całość mieszamy do momentu, aż połączą się składniki. Łyżką stołową nabieramy porcje "ciasta
makaronowego" formujemy w dłoniach kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i podsmażamy na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron.Smacznego;)