Wykonanie
Ostatnio zadano nam pytanie, który z deserów jest Waszym ulubionym?W odpowiedzi chcielibyśmy zaprezentować nasz numer 1 w postaci tiramisu.Tiramisu to popularny deser, który swoje korzenie znajduje we Włoszech.W wolnym tłumaczeniu oznacza „poderwij mnie”.Kiedy skosztujecie podzielcie się opiniami czy Was też poderwał jego smak podobnie jak nas.
Składniki:30 dag podłużnych
biszkoptów ( 2 opakowania)50 dag
serka mascarpone ( 2 opakowania)4
jajka5 łyżek bardzo drobnego
cukru kryształu3 łyżki
kawy rozpuszczalnej50 ml
alkoholu ( do wyboru:
rum,
koniak, ameratto)2 łyżki ciemnego
kakaoPrzygotowanie:Do przygotowanego wcześniej głębokiego naczynia, wsyp
kawę rozpuszczalną i zalej ją 3 szklankami gorącej
wody. Napar powinien być naprawdę mocny.Gdy ostygnie wlej
alkohol. Według wielu źródeł najodpowiedniejszym do tego deseru jest
amaretto, natomiast ja stosuję i najbardziej lubię z
rumem.
Jajka umyj pod gorąca
wodą, osusz, po czym starannie oddziel
jajka od
żółtek.
Białka powinny spadać od razu do suchego naczynia, w którym będą ubijane.
Żółtka wlej do kolejnego naczynia. Wsyp do nich 3 łyżki
cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-
mogel. Będzie gotowy jak masa zbieleje, a
cukier przestanie chrzęścić w zębach. Dodaj
serek maskarpone, dokładnie wymieszaj łyżką, a
potem miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.Starannie opłucz końcówki miksera i dokładnie je wytrzyj. Jest to bardzo ważne przed przejściem do kolejnego punktu.Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij je na sztywną pianę. Gdy będzie już sztywna, wsyp pozostały
cukier ( 2 łyżki) i ubijaj jeszcze przez 3 minuty. Przełóż ubite
białka do naczynia z kremem i całość delikatnie wymieszaj.Gdy
kawa będzie już zimna, a krem gotowy, musisz ułożyć
biszkopty w formie.Każdy z nich bierz pojedynczo w palce i na moment zanurzaj w naparze
kawowym. Musisz to robić jak najszybciej ponieważ
biszkopty momentalnie nasiąkają w
kontakcie z naparem.Nasączone
biszkopty układaj jeden po drugim w 2 rzędach, tak aby przykryły dno formy.Na przygotowany spód wylej połowę z przygotowanej masy i oprósz przez sitko połową
kakao. Następnie ułóż drugą warstwę deseru, analogicznie do pierwszej.Deser przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.Gdy już stężeje podziel go na równe kawałki i nakładaj
łopatką. Tiramisu jest tak delikatne i puszyste, że możesz
mieć problemy z nałożeniem. Nie przejmuj się, nawet jak nie wygląda zbyt efektownie, wciąż smakuje wyśmienicie.Inspiracja/źródło przepisu: Poradnik domowy 2004