Wykonanie
Dzisiaj inspiracja nas deser, na który miałam ochotę już od długiego czasu. Przepis leżał i czekał na wypróbowanie. I się doczekał. Wczoraj zrobiłam małą porcję z połowy podanych składników. Wyszło pysznie, aczkolwiek następnym razem chyba wolałabym przygotować tiramisu, tak by każda osoba miała swoją porcję. Teraz zrobiłam w niedużym pojemniku i ciężko wyciągać porcje na talerzyki. :-)Składniki:* 30dag podłużnych
biszkoptów,* 50dag
serka mascarpone,* 4
jajka,* 4-5 łyżek drobnego
cukru,* 2 łyżki
kawy rozpuszczalnej,* 50ml
alkoholu (
amaretto,
rum),* 2 łyżki ciemnego
kakao.Zaparz
kawę do nasączania
biszkoptów.Do dwóch osobnych misek oddziel
białka od
żółtek. Do
żółtek wsyp 3 łyżki
cukru i ucieraj, aż będą puszyste. Do powstałej masy dodaj
serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, początkowo łyżką, a później mikserem. W drugiej misce do
białek dodaj szczyptę
soli i ubijaj na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj resztę
cukru i miksuj jeszcze przez minutę. Ubite
białka dodaj do miski z kremem i delikatnie wymieszaj, aż powstanie puszysta masa.
Biszkopty zanurzaj w
kawie i układaj na dnie naczynia. Na
ciastka wyłóż połowę masy, wyrównaj i posyp
kakao. Identycznie ułóż na tym drugą warstwę.Gotowy deser wstaw na kilka godzin do lodówki.Smacznego!