Wykonanie
Ten deser gości u nas w domu już od kilku lat i należy do tych, które znikają w zawrotnym tempie. Nie ma nawet najmniejszej szansy żeby zostało coś na następny dzień. Jest tak pyszny, że nie można oderwać się od jedzenia! Jest to też dobry sposób na coś słodkiego, kiedy okazuje się, że za godzinę będziecie
mieli gości.składniki:250 g
serka mascarpone50 ml
amaretto lub
rumu2
jajka3 łyżki
cukru2 kopiaste łyżeczki
kawykilka
biszkoptów*
kakao*Okrągłych lub podłużnych, ja zdecydowanie wolę te drugie, są lżejsze i bardziej chrupiące.
Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać
alkohol i wymieszać.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
mascarpone i dalej miksować. Z
białek ubić pianę; pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę
cukru. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
Biszkopty namoczyć w
kawie i układać na dnie pucharków.
Biszkopty oprószyć
kakao i polać kilkoma łyżkami
kawy. Na
biszkopty wyłożyć krem, wyrównać, oprószyć
kakao i polać
kawą. Wykonać tak kilka warstw do napełnienia pucharków, ostatnią powinien być krem. Przed podaniem całość mocno oprószyć
kakao. Podawać schłodzone.Smacznego! :)